Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
prosím vás, teraz sa práve v mojom okoli stretávam s tým, že vajíčka (domáce) ľudia doma držia pri izbovej teplote, minule som ich hladala aj v lidli v chladničke a našla som ich už mimo chladničky. Ja som si to v iných krajinách nikdy nevšímala, ale ľudia mi hovoria, ze sme jedny z mála krajín, co držíme vajíčka v chlade. Ako to teda je?
Toto je jednoduché – skladovaním potravín v teple sa skracuje ich životnosť, preto sa moderné potravinárstvo snaží pri každej kategórii potravín definovať optimálne podmienky, ktoré zaistia čo najdlhšiu čerstvosť. Platí to aj pre vajcia, kde sa ako ideálna skladovacia teplota uvádza v rozmedzí od 2 do 8 °C, prípadne miesto, kde teplota nekolíše a neprekročí 18 °C.
Dodnes sa stretávame s tradíciami, ktoré pretrvávajú z čias, keď neexistovali moderné technológie chladenia – na tom nie je nič zlé a pri vajciach to ani nevnímajme ako informačný rozpor. Všeobecne platí, že vajcia nemajú radi teplotné výkyvy, ich skladovanie do vyššie uvádzaných 18 ° C v podstate tiež v poriadku.
Témy: Vajcia
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.