Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
prosím, ako je to s tými vývarmi, konkrétne strukovín? V lekcii o antinutričných látkach píšete, že nie je vhodné konzumovať vývar s obsahom lektínov (nachádzajú sa v strukovinách) av tejto lekcii črevnej mikroflóry máte tip na záver pre podporu výživy črevného biomu používaním vývarov, napr. mäsokostnej, ďalej obilniny a Strukoviny. Ide mi to trochu proti sebe. Možno som to len zle pochopil :-)
Ďakujem.

Z hľadiska biologickej využiteľnosti živín sú najvýhodnejšie mäsokostné vývary, obsahujú najväčšiu koncentráciu látok (bielkovín a minerálov). Je výhodné ale uvažovať aj v širšom kontexte, použitím rastlinných zdrojov môžeme vo vývaroch zaistiť aj zdroje vlákniny, čo je pomerne dôležitý faktor a výhoda súčasne. Podmienkou (u strukovín) je ich dôkladné rozvarenie, najlepšie v tlakovom hrnci, dôjde tak k rozkladu antinutričných zložiek, uvoľneniu minerálov z ich väzby a obohateniu vývaru o frakcie vlákniny.

Témy:  Strukoviny 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi