Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
prosím, ako je to s tými vývarmi, konkrétne strukovín? V lekcii o antinutričných látkach píšete, že nie je vhodné konzumovať vývar s obsahom lektínov (nachádzajú sa v strukovinách) av tejto lekcii črevnej mikroflóry máte tip na záver pre podporu výživy črevného biomu používaním vývarov, napr. mäsokostnej, ďalej obilniny a Strukoviny. Ide mi to trochu proti sebe. Možno som to len zle pochopil :-)
Ďakujem.
Z hľadiska biologickej využiteľnosti živín sú najvýhodnejšie mäsokostné vývary, obsahujú najväčšiu koncentráciu látok (bielkovín a minerálov). Je výhodné ale uvažovať aj v širšom kontexte, použitím rastlinných zdrojov môžeme vo vývaroch zaistiť aj zdroje vlákniny, čo je pomerne dôležitý faktor a výhoda súčasne. Podmienkou (u strukovín) je ich dôkladné rozvarenie, najlepšie v tlakovom hrnci, dôjde tak k rozkladu antinutričných zložiek, uvoľneniu minerálov z ich väzby a obohateniu vývaru o frakcie vlákniny.
Témy: Strukoviny
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.