Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobry den,
pisete, ze olivovy olej sa prepaluje pri 180-210 stupnoch. Ak ho pouzivam pri grilovani na panvici (napr. na grilovanu zeleninu, maso), je pri takejto uprave teplota vacsinou do 180 stupnov, alebo je to na hrane a je potrebne radsej pouzit iny olej?
Dakujem
Uvedené hodnoty platia pre oleje, ktoré sú filtrované – tzn. obsahujú čistý olej bez prímesí (= látok prirodzene sa nachádzajúcich v oleji, napr. lecitín, fytochemické zložky a pod.), ktoré výrazne znižujú teplotu prepálenia. Všeobecne platí, že akonáhle sa z tepelne upravovaného oleja začne dymiť, znamená to, že ho prepaľujete, tzn. došlo k prekročeniu dymového bodu a je potrebné teplotu znížiť.
Témy: Olivový olej
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.