Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobry den,
pisete, ze olivovy olej sa prepaluje pri 180-210 stupnoch. Ak ho pouzivam pri grilovani na panvici (napr. na grilovanu zeleninu, maso), je pri takejto uprave teplota vacsinou do 180 stupnov, alebo je to na hrane a je potrebne radsej pouzit iny olej?
Dakujem

Uvedené hodnoty platia pre oleje, ktoré sú filtrované – tzn. obsahujú čistý olej bez prímesí (= látok prirodzene sa nachádzajúcich v oleji, napr. lecitín, fytochemické zložky a pod.), ktoré výrazne znižujú teplotu prepálenia. Všeobecne platí, že akonáhle sa z tepelne upravovaného oleja začne dymiť, znamená to, že ho prepaľujete, tzn. došlo k prekročeniu dymového bodu a je potrebné teplotu znížiť.

Témy:  Olivový olej 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi