Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
Píšete, že je vhodné pri roztrúsenej skleróze obmedzovať živočíšne bielkoviny a nahrádzať rastlinnými, je teda vhodnejšia koncepcia stravovania pri RS vegánstve? Je množstvo rôznych diét zameraných na autoimunitu a konkrétne RS, rôzne autoimunitné protokoly, Swankové diéty, stredomorská strava a ďalšie, všetko si navzájom odporuje. A človek s RS sa v tom skutočne stráca, aj ako výživový poradca. Mohli by ste ma prosím nasmerovať, aké potraviny je teda vhodnejšie jesť a aké naopak nie? Z niekoľkých zdrojov som zase počula, že SÓJA nie je vhodná, lektíny všeobecne vôbec, pokiaľ do toho je vhodné obmedzovať živočíšne bielkoviny, tak potom už zostáva asi len prána :-D Ďakujem

Nie je dokázané, že by pre stav roztrúsenej sklerózy bola výhodnejšia vegánska strava. Primárne sa poukazuje na výhodnosť obmedzovania prebytku zdrojov živočíšnych bielkovín z dôvodu ich prozápalového vplyvu. Pokiaľ toto odporúčanie zaradíte do koncepcie stravovania, dôjde k navýšeniu podielu rastlinných zdrojov bielkovín a s nimi aj vlákniny, ktorá plní prebiotickú funkciu, kde tento faktor je súčasťou protizápalovej koncepcie stravovania pri RS. Podmienkou je ale pracovať s vhodnými potravinami, zďaleka nie každá rastlina je pre danú situáciu bezpečná (typickým príkladom sú zdroje antinutričných látok). Navyše aj samotná vláknina sa v prebytku chová antinutrične, takže samotný výber vhodných potravín nie je zďaleka jedinou podmienkou na zostavenie vhodného stravovacieho plánu - vybrané suroviny je potrebné kombinovať tak, aby sa naplnila podmienka nutričnej vyváženosti. Preto v priebehu kurzu plníte úlohy vo výučbovej aplikácii, kde pri každej úlohe máte k dispozícii zoznam vhodných a nevhodných potravín a súčasne nutričné limity. Úlohou si tak vyskúšate vytvoriť modelový jedálniček, ktorého súčasťou je dostupné spektrum nutričných charakteristík vhodných pre danú situáciu.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi