Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň pán Jelínek,
urobím kefír za pomoci tibetských hubiek z bezlaktózového mlieka, keď v ňom nie je mliečny cukor?
Ďakujem.
Tibetská huba zastupuje niekoľko desiatok rôznych druhov mikroorganizmov, nie všetky fermentujú len laktózu. Bezlaktózové mlieko síce mliečny cukor neobsahuje, je ale zdrojom rovnakého množstva cukrov, pretože pri jeho výrobe bola laktóza rozštiepená na glukózu a galaktózu. Niektoré mikroorganizmy v hube sú schopné tieto cukry spracovať, len počítajte s tým, že výsledok bude chuťovo odlišný, než v prípade použitia bežného mlieka.
Témy: Fermentácia
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.