Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, pán Jelinek,
tápu ohľadom zrýchľovania metabolizmu "za pomoci" stresu. Vy píšete, že s rastúcou mierou stresu sa metabolizmus zrýchľuje. Marc David v Pomalej diéte (ktorá je aj na zozname odporúčanej literatúry) ale tvrdí opak: pri aktivácii sympatiku, teda počas stresovej záťaže je trávenie vypnuté, pretože organizmus sústredí svoje kapacity na boj alebo útek.
Môžem poprosiť o vysvetlenie? Ďakujem!

V tomto prípade je myslený proces zrýchľovania metabolizmu ako celku, nie zameranie sa na jeho jednotlivé časti. Aktivácia sympatiku potlačí činnosť parasympatiku, ktorý koriguje trávenie. Zvýši sa tak ale aktivita srdcovo-cievnej sústavy, v prípade zapojenia pohybovej aktivity aj činnosť svalového tkaniva. Toto podporuje metabolizmus živín, ktoré zaisťujú chod týchto systémov. Zvýšená aktivita jednotlivých častí metabolizmu preto vždy vedie aj k zrýchleniu celku.
Súčasne je dobré na tento princíp pozerať aj z pohľadu vplyvu času. V krátkodobom poňatí stres (aj pohyb) zrýchľuje metabolické reakcie, pokiaľ ale tieto nebudú v rovnováhe so stravou (typickým príkladom je dlhodobý deficit bielkovín), povedie táto kombinácia faktorov k celkovému spomaľovaniu metabolických dejov (= prevaha katabolických reakcií vedie k spomaľovaniu aktivity metabolizmu).

Témy:  Stres 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi