Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, pán Jelínek,
píšete, že dysfunkcia štítnej žľazy môže ženám sťažiť redukciu tuku. Ako to funguje? Platí to aj u dlhodobo liečených a stabilizovaných žien? Osobne sa liečim so štítnou žľazou už 20 rokov a vždy som mala opačný problém a to čokoľvek nabrať. Mohli by ste trošku načrtnúť rámcovo, ako sa s takýmito klientmi pracuje? Ďakujem veľmi za odpoveď, krásny deň.

Šítna žľaza produkuje hormóny, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú správanie metabolizmu. Zjednodušene povedané vo vzťahu k telesnej hmotnosti buď zrýchľujú metabolizmus, čo vedie k úbytku tukových zásob, alebo naopak metabolické pochody spomaľujú, takže dochádza k ukladaniu energie do tukových rezerv. Záleží teda na tom, aká dysfunkcia je diagnostikovaná (hyperfunkcia vs. hypofunkcia). Štítna žľaza reaguje na kvalitu stravy, aj keď samozrejme v medicínskom slova zmysle nemá liečivý vplyv. V situácii hypofunkcie je možné pomocou úprav jedálnička funkciu tohto orgánu v jeho aktivite (= produkciu niektorých hormonálnych látok) podporiť. Toto má obmedzený dopad, aj napriek tomu má zmysel sa o to snažiť. Obnáša to:
- zvýšenie príjmu jódu, selénu a zinku,
- zníženie príjmu cukrov,
- mierne zvýšenie podielu bielkovín,
- zníženie príjmu tukov na minimum.
Počítajte s tým, že pri medikácii bude vplyv stravy o to menší, pretože štítna žľaza je riadená hormonálnou substitúciou.

Témy:  Štítna žľaza 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi