Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň.
Občas sa spomínajú aj ostatné časti rastlín (zeleniny) ako zdroj živín (Vitamínov, vlákniny, apod.), napr. vňať z mrkvy, listy z karfiolu, listy červenej repy... Veľmi by ma zaujímalo, u ktorých plodín je konzumácia týchto častí zaujímavým a zmysluplným doplnením spektra potravín v jedálničku a kedy sa naopak jedná, napríklad na základe vysokého obsahu antinutričných látok či nestráviteľnosti, o nevhodnú voľbu.
Ďakujem.
Pokiaľ budeme riešiť len bežne konzumovanú zeleninu, tak pre zdravého jedinca by mali byť "bezpečné" (= bezproblémové) v podstate všetky druhy. Všeobecne platí, že každá bylina obsahuje iné spektrum a pomery látok, podiel antinutrične pôsobiacich je daný nielen druhom, ale aj podmienkami prostredia (v každej rastline teda kolíše). Ich vplyv na metabolizmus je potom otázkou celkového ich príjmu a individuality jedinca v zmysle fungovania jeho metabolizmu - napr. konzumácia kapustovitej zeleniny zvyšuje prísun strumigénov, čo nie je nebezpečné pre zdravých jedincov (= netrpiace dysfunkciou štítnice, prípadne nemajúce genetické dispozície k týmto). Paušalizácia tak nie je úplne najšťastnejšia, pretože vedie k zbytočnému znižovaniu pestrosti stravy. Som toho názoru, že v situácii, keď je jedinec zdravý a jeho strava je riadená pravidlom pestrosti, je zbytočné sa vyhýbať potravinám, u ktorých sa všeobecne prezentujú nevýhody spojené so zastúpením antinutričných látok (antinutričné faktory sú v určitom rozsahu rizikové, ale len v špecifických podmienkach av určitých množstvách). Listy a vňate tak riešte ako prirodzenú a súčasne v ich použitom objeme ako doplnkovú súčasť jedálnička.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.