Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň.
Občas sa spomínajú aj ostatné časti rastlín (zeleniny) ako zdroj živín (Vitamínov, vlákniny, apod.), napr. vňať z mrkvy, listy z karfiolu, listy červenej repy... Veľmi by ma zaujímalo, u ktorých plodín je konzumácia týchto častí zaujímavým a zmysluplným doplnením spektra potravín v jedálničku a kedy sa naopak jedná, napríklad na základe vysokého obsahu antinutričných látok či nestráviteľnosti, o nevhodnú voľbu.
Ďakujem.

Pokiaľ budeme riešiť len bežne konzumovanú zeleninu, tak pre zdravého jedinca by mali byť "bezpečné" (= bezproblémové) v podstate všetky druhy. Všeobecne platí, že každá bylina obsahuje iné spektrum a pomery látok, podiel antinutrične pôsobiacich je daný nielen druhom, ale aj podmienkami prostredia (v každej rastline teda kolíše). Ich vplyv na metabolizmus je potom otázkou celkového ich príjmu a individuality jedinca v zmysle fungovania jeho metabolizmu - napr. konzumácia kapustovitej zeleniny zvyšuje prísun strumigénov, čo nie je nebezpečné pre zdravých jedincov (= netrpiace dysfunkciou štítnice, prípadne nemajúce genetické dispozície k týmto). Paušalizácia tak nie je úplne najšťastnejšia, pretože vedie k zbytočnému znižovaniu pestrosti stravy. Som toho názoru, že v situácii, keď je jedinec zdravý a jeho strava je riadená pravidlom pestrosti, je zbytočné sa vyhýbať potravinám, u ktorých sa všeobecne prezentujú nevýhody spojené so zastúpením antinutričných látok (antinutričné faktory sú v určitom rozsahu rizikové, ale len v špecifických podmienkach av určitých množstvách). Listy a vňate tak riešte ako prirodzenú a súčasne v ich použitom objeme ako doplnkovú súčasť jedálnička.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi