Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
na niektorých obaloch je uvedené, že je balené v ochrannej atmosfére. Čo sa pod týmto pojmom skrýva a aká je bezpečnosť konzumácie takto ošetrených potravín?

Ochranná atmosféra je zmes plynov (najčastejšie dusíka a oxidu uhličitého), ktorá sa používa na predĺženie trvanlivosti a zachovanie farby a chuti niektorých balených potravín (údeniny, mäso, ovocie, syry, zelenina...). Túto konzervačnú metódu považujte za bezpečnú, v praxi sa ale objavujú prípady, keď výrobca nedodrží predpísané postupy a podiel niektorých plynov nezodpovedá legislatívnym požiadavkám (málo oxidu uhličitého, veľa kyslíka...) - ochranný obal tak prestáva plniť svoje funkcie a kvalita potraviny sa výrazne zhoršuje. Navyše sa ukazuje, že potravina konzervovaná v ochrannej atmosfére stále "pracuje" a dochádza v nej k úbytku niektorých nutričných zložiek (typickým príkladom je zelenina).

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi