Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
na niektorých obaloch je uvedené, že je balené v ochrannej atmosfére. Čo sa pod týmto pojmom skrýva a aká je bezpečnosť konzumácie takto ošetrených potravín?
Ochranná atmosféra je zmes plynov (najčastejšie dusíka a oxidu uhličitého), ktorá sa používa na predĺženie trvanlivosti a zachovanie farby a chuti niektorých balených potravín (údeniny, mäso, ovocie, syry, zelenina...). Túto konzervačnú metódu považujte za bezpečnú, v praxi sa ale objavujú prípady, keď výrobca nedodrží predpísané postupy a podiel niektorých plynov nezodpovedá legislatívnym požiadavkám (málo oxidu uhličitého, veľa kyslíka...) - ochranný obal tak prestáva plniť svoje funkcie a kvalita potraviny sa výrazne zhoršuje. Navyše sa ukazuje, že potravina konzervovaná v ochrannej atmosfére stále "pracuje" a dochádza v nej k úbytku niektorých nutričných zložiek (typickým príkladom je zelenina).
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.