Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
nejako sa nemôžem úplne zmieriť s jednostrannosťou vyzdvihnutia účinkov GFSE bez upozornenia na druhú stranu mince užívania týchto prípravkov, kedy účinok GFSE je podľa štúdií z obsiahnutej chémie nie zo samotných jadier grepu. Dostala sa k Vám niekedy táto informácia viď článok (veľmi dobre ozdrojovaný)? Čo si o tom myslíte? https://bolavebrisko.cz/extrakt-z-grepovych-jader/
Ďakujem

Táto problematika je trochu zložitejšia a zďaleka nie tak čiernobiela, ako sa prezentuje v citovanom článku. Všeobecne ide o to, že pri nebio produktoch je riziko obsahu nežiaducich látok podstatne vyššie, s tým by mal spotrebiteľ pri výbere potravín aj doplnkov stravy vždy počítať (a legislatíva je nastavená tak, že kontroluje obsah len niektorých rizikových látok, tzn. fakt, že potravina sa bežne predáva, ešte nezaručuje, že je vo všetkých smeroch bezpečná). Tieto trendy v západnej civilizácii našťastie silnejú, v ČR ale bohužiaľ nie tak znateľne, ako v niektorých susedných krajinách. K tomu pripočítajte fakt, že sa síce bavíme všeobecne o škodlivých látkach, prítomnosti mnohých z nich sa ale nevyhneme ani pri Bio produkcii, navyše vždy záleží aj na konkrétnej látke, ktorú sledujeme (pretože o jej existencii vrátane nežiaducich účinkov vieme) - napr. niekoľkými málo rokmi sa vôbec neriešil podiel mikroplastov v prírode, dnes sú takmer všadeprítomné as pomerne neznámym dopadom na zdravie.
Ďalej pri potravinách platí, že ak sa vo výskumoch zameriate jedným smerom, vždy nakúpite väčšie množstvo informácií av ich svetle sa tak bude zdať, že odkrývate pravdu, ktorej podstata je ale silne relatívna. Typickým príkladom môže byť vitamín C, ktorý je jednou z najpreskúmanejších látok vôbec - pokiaľ sa zameriate na jeho štúdium, zistíte, že štúdie je možné rozdeliť na 2 skupiny, kde výsledky jednej popierajú tú druhú (rovnaké je to pri káve a mnohých ďalších potravinách či látok). To je dané tým, že sa jedná o vedecké štúdie, a veda je vo svojom princípe postavená na procese spochybňovania, čo vníma a prezentuje ako hnací motor vývoja (poznania).
Tvrdenie, že GFSE produkty sú rizikové na niektoré chemikálie, je samozrejme nespochybniteľným faktom, tento problém ale má prevažná väčšina nebio produktov. Takáto informácia by tak mala byť impulzom k uvedomeniu si, že zďaleka nie všetko, čo legislatíva schvaľuje do predaja, je skutočne zdravé a bezpečné, čo by správne malo vyústiť nie do snahy odmietania, ale naopak hľadania kvalitných produktov.
Tieto úvahy samozrejme nemajú za cieľ zľahčovať závažnosť nežiaducich účinkov obsiahnutých škodlivých látok, ale nájsť ten správny postoj voči danej problematike. Opäť príklad - ak si kupujete horčicu (či iné potraviny), nemalá časť výrobcov používa na ich konzerváciu sorbany a benzoany, kde tieto látky likvidujú prakticky všetko živé, čo platí aj pre črevnú mikrobiotu (patogénnu aj probiotickú). Zvláštne v praxi je, že nad týmto sa nikto nepozastaví, pritom koncentrácia oboch látok má natoľko výrazné antibiotické účinky, že takýto výrobok v podstate vykazuje "nekonečnú" mikrobiálnu stabilitu (čistotu).
Pokiaľ sa zameriate na štúdie, ktoré sa venovali výskumu antibiotických účinkov bioflavonoidov v GFSE, zistíte, že jednotlivé bioflavonoidy sa týmto efektom nechvália, ako komplex ale tieto vlastnosti vykazujú. A navyše majú schopnosť potláčať aktivitu patogénnych, nie probiotických kultúr, čo popiera tvrdenia tu diskutovaných štúdií, ktoré poukazujú na to, že antibiotický vplyv majú iba chemikálie nachádzajúce sa v týchto výrobkoch. Tento rozpor je ale vo vede normálny, preto sa čiastkové štúdie vždy berú s určitou rezervou a ako smerodajné sa prezentujú metaanalýzy, ktoré majú oveľa väčšiu vypovedajúcu hodnotu. U nich je ale problém v tom, že vyžadujú dostatočný počet vykonaných štúdií, ktoré v praxi aj napriek pomerne rýchlemu vývoju nie sú vždy k dispozícii.
Pokiaľ chcete pracovať s doplnkami stravy, musíte sa zmieriť s tým, že sa vystavujete riziku kúpy produktu, ktorý nie je úplne bezpečný, čo platí pre všetky rastlinné aj živočíšne materiály. Bohužiaľ neexistuje žiadna istota, že vyberiete ten správny, iba percentuálnu pravdepodobnosť rozumnej voľby pri dodržiavaní všetkých známych av praxi použiteľných pravidiel (voľba bio produkcie, sledovanie správania výrobcu daného produktu vo vzťahu k propagácii jeho účinkov, sledovanie portálov zaoberajúcich sa analýzou zloženia potravín - www .bezpecnostpotravin.cz, www.nebezpecneleky.cz, www.potravinynapranyri.cz a i.).

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi