Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
Nedávno ma zaskočil názor, že tučné mliečne výrobky obsahujú menej alergénov, než nízkotučné. Môžeme na to pozerať tak, že čím je výrobok tučnejší, tým menej obsahuje bielkovín a mliečneho cukru – to znamená aj potenciálne menej alergénov? Je to všeobecne vhodnejší variant, alebo ľudia bez problémov s trávením kazeínu, srvátky či laktózy môžu konzumovať aj tie nízkotučné?
Ďakujem za odpoveď.
V podstate uvažujete správnym smerom. V praxi toto ale nemá príliš veľký význam, pretože ak sa bavíme o alergénoch, stačí ich veľmi malé množstvo na to, aby vznikla alergická reakcia, v tomto zmysle potom nie je významný rozdiel medzi nízko- a vysokotučnými výrobkami. Iná situácia je u intolerancií (= potravinovej neznášanlivosti), kde určité menšie množstvo problematickej látky môže organizmus zvládnuť spracovať bez zjavných ťažkostí.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.