Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
mohli by ste mi prosím dať nejaký príklad prepálenia sacharidu. Nie som si úplne istá či to chápem dobre.
Ďakujem.
V tomto prípade je myslená tzv. Maillardova reakcia - jedná sa o chemickú reakciu medzi niektorými sacharidmi a aminokyselinami, ktorá prebieha pri teplotách nad 120 °C. Pri tejto reakcii vzniká akrylamid, čo je látka s potenciálne karcinogénnymi účinkami. Je preto vhodné sa snažiť nepoužívať pri príprave pokrmov príliš vysokú teplotu (pečenie, vyprážanie, fritovanie).
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.