Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
v lekcii o pankrease je spomenuté, že veľké množstvo sacharidov zaťažuje pankreas. Zároveň je ale často spomenuté, že vysokosacharidová strava je optimálna strava. Keď by som si to mala previesť na realitu na príklade – ak žena 55 kg bude denne prijímať 200g sacharidov, tak sa bavíme už o vysokosacharidovom stravovaní? Tie percentá zatiaľ nepoberám, chápem že taká žena by mala prijať cca 55-65g bielkovín denne. A samozrejme sacharidy by mala jesť iba tie komplexné. Ale do akého množstva gramov na deň by sa mala vliezť aby práve tú pankreas nepreťažovala. Pretože treba nechce jesť nízkosacharidovo a verí tomu, že tú rovnováhu najlepšie udrží tou vysokosacharidovou - strach z väčšej konzumácie tuku. Poťažmo, či nízkosacaridová strava s množstvom 150g sacharidov by mohla byť vhodná? Pretože je tam aj strach reálny z tej záťaže pankreasu az inzulínovej rezistencie. Zároveň, keď by chcela zistiť ako si stojí v otázke inzulínovej rezistencie, je potom vhodné ísť na krvné testy a nechať si vziať ako glykémiu na lačno, ale hlavne glykovaný hemoglobín, c-peptid, inzulín a laktát? Alebo ešte niečo je potrebné? Ďakujem veľmi.

Vo vzťahu k podielu sacharidov v strave rozlišujeme vysokosacharidový (množstvo sacharidov sa pohybuje v rozmedzí 50-60 % z celkového energetického príjmu) a nízkosacharidový (podiel sacharidov je väčšinou pod 40 %) prístup. Pankreas je s ohľadom na príjem sacharidov "zaťažovaný" v situácii, keď je:
1. Príjem sacharidov príliš vysoký (= prevyšuje ich skutočnú potrebu).
2. Podiel cukrov z celkového množstva sacharidov príliš vysoký (taká strava má príliš vysokú glykemickú hodnotu - index aj nálož).
3. Kvalita sacharidov znehodnotená priemyselnými úpravami potravín (= vysoká glykémia). V tomto prípade teda nejde „len“ o gramáž, teda hmotnostný podiel sacharidov, ale je vhodnejšie výpočet vzťahovať k celkovému energetickému príjmu, a súčasne hodnotiť aj kvalitu zastúpených sacharidov (opäť vo vzťahu k ich schopnosti ovplyvňovať hladinu krvného cukru). Je otázkou individuality jedinca, či mu bude viac vyhovovať klasická vysokosacharidová koncepcia, alebo bude preferovať low carb. V oboch prípadoch by ale mala byť podmienkou snaha preferovať kvalitné potraviny (= vyhýbať sa ultrasprocesovaným) a kontrolovať príjem cukrov. K tomuto sa vzťahujú všeobecne prezentované pravidlá, ktoré až v kurze budeme preberať.
Ak máte obavy zo vzniku inzulínovej rezistencie, nechajte si vykonať odborné vyšetrenie, táto oblasť je medicínou v dnešnej dobe veľmi dobre moinitorovaná s ohľadom na snahy riešiť situáciu rastúceho výskytu cukrovky 2. typu.

Témy:  Sacharidy 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi