Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
Jin – odstredivý, expanzívny, stúpajúci, chladný, uvoľňujúci - v tomto mám guláš. Ako môže byť in expanzívny, stúpajúci a uvoľňujúci, keď je súčasne chladný? To je podľa mňa nezmysel, pretože chlad klesá a sťahuje.

Táto makrobiotická špecifikácia významu pojmov jin a jang je vztiahnutá k vplyvu stravy na správanie metabolizmu. Nie úplne korešponduje s pôvodným významom definovaným čínskou kultúrou, čo bol zo strany zakladateľov makrobiotiky účel - jin je tu vnímaná ako tendencia, ktorá v tele podporuje procesy uvoľňovania (= konzumácia potravín/receptov s prevahou jin podporuje uvoľnenie napätia, črevnej peristaltiky, tepelnej energie, nervosvalovej koordinácie...). Pretože sú jin a jang vzájomne prepojené, jedna prechádza do druhej a súčasne sa prelínajú, dochádza k tomu, že v situácii prevahy jin energií v jedálničku dôjde k týmto prejavom, ktorým sa homeostatické princípy snažia "brániť" vyvolaním protichodnej reakcie (= snaha systému udržať rovnováhu). Typickým príkladom je konzumácia alkoholu ako potraviny s enormne silným jin vplyvom. Vieme, že alkohol uvoľňuje napätie, rozťahuje cievy, spomaľuje reakcie, uvoľňuje tepelnú energiu, od čoho sa odvíja aj ochladzovanie organizmu (riziko umrznutia v zime po konzumácii alkoholu je vždy väčšie...). Pri potravinách, ktoré sa na makrobiotickej škále energetických tendencií nachádzajú v hraničných extrémoch (soľ, alkohol, niektoré drogy...), potom dochádza k odlišnej interpretácii vo vnímaní ich termického vplyvu medzi čínskou medicínou a makrobiotikou. V literatúre sa tak budete stretávať s odlišnými kategorizáciami (ohrievajúce vs. ochladzujúce), tu bohužiaľ neexistuje zhoda, pretože sa jedná o exaktne nemerateľný parameter, ktorého správanie sa hodnotí len subjektívne (ešte raz späť k príkladu alkoholu - jeho konzumácia vyvolá krátkodobo pocit zahrenia ktoré sa ale po určitej dobe menia na chlad z dôvodu úniku tepelnej energie, rozťahovania ciev a spomaľovania srdcovo-cievnej aktivity - a tu potom záleží na pozorovateľovi, v akom časovom odstupe od konzumácie túto charakteristiku hodnotia).

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi