Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
Jin – odstredivý, expanzívny, stúpajúci, chladný, uvoľňujúci - v tomto mám guláš. Ako môže byť in expanzívny, stúpajúci a uvoľňujúci, keď je súčasne chladný? To je podľa mňa nezmysel, pretože chlad klesá a sťahuje.
Táto makrobiotická špecifikácia významu pojmov jin a jang je vztiahnutá k vplyvu stravy na správanie metabolizmu. Nie úplne korešponduje s pôvodným významom definovaným čínskou kultúrou, čo bol zo strany zakladateľov makrobiotiky účel - jin je tu vnímaná ako tendencia, ktorá v tele podporuje procesy uvoľňovania (= konzumácia potravín/receptov s prevahou jin podporuje uvoľnenie napätia, črevnej peristaltiky, tepelnej energie, nervosvalovej koordinácie...). Pretože sú jin a jang vzájomne prepojené, jedna prechádza do druhej a súčasne sa prelínajú, dochádza k tomu, že v situácii prevahy jin energií v jedálničku dôjde k týmto prejavom, ktorým sa homeostatické princípy snažia "brániť" vyvolaním protichodnej reakcie (= snaha systému udržať rovnováhu). Typickým príkladom je konzumácia alkoholu ako potraviny s enormne silným jin vplyvom. Vieme, že alkohol uvoľňuje napätie, rozťahuje cievy, spomaľuje reakcie, uvoľňuje tepelnú energiu, od čoho sa odvíja aj ochladzovanie organizmu (riziko umrznutia v zime po konzumácii alkoholu je vždy väčšie...). Pri potravinách, ktoré sa na makrobiotickej škále energetických tendencií nachádzajú v hraničných extrémoch (soľ, alkohol, niektoré drogy...), potom dochádza k odlišnej interpretácii vo vnímaní ich termického vplyvu medzi čínskou medicínou a makrobiotikou. V literatúre sa tak budete stretávať s odlišnými kategorizáciami (ohrievajúce vs. ochladzujúce), tu bohužiaľ neexistuje zhoda, pretože sa jedná o exaktne nemerateľný parameter, ktorého správanie sa hodnotí len subjektívne (ešte raz späť k príkladu alkoholu - jeho konzumácia vyvolá krátkodobo pocit zahrenia ktoré sa ale po určitej dobe menia na chlad z dôvodu úniku tepelnej energie, rozťahovania ciev a spomaľovania srdcovo-cievnej aktivity - a tu potom záleží na pozorovateľovi, v akom časovom odstupe od konzumácie túto charakteristiku hodnotia).
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.