Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
aké je odporúčané množstvo pre omega-9? Je to nejako stanovené podobne ako pre omega-3: omega-6 v pomere 1:3-5? Pýtam sa kvôli konzumácii orechov, ktoré obsahujú veľké množstvo omega-9. Prípadne sú orechy, ktoré by ste odporúčal jesť menej ako ostatné? Ďakujem za odpoveď.
Referenčné hodnoty pre omega-9 MK nie sú stanovené. Nejedná sa o esenciálne MK, tzn. ľudský organizmus je schopný ich sám vytvoriť z nenasýtených tukov, ich odporúčaný príjem preto vychádza z rozdielu medzi nasýtenými a O3 a O6 tukmi. V strave sa tak sleduje primárne podiel nasýtených tukov (do 10 % z celkového energetického príjmu), polynenasýtených MK (6-11 % z celkového energetického príjmu), omega-6 MK (2,5-9 % z celkového energetického príjmu) a omega -3 MK (0,5-2 % z celkového energetického príjmu). V prípade konzumácie orechov vždy záleží najskôr na ich množstve, pretože každý druh obsahuje silne odlišné pomery MK. S ohľadom na fakt, že v strave západnej populácie výrazne prevažujú omega-6 tuky, ktorých množstvo je vhodné korigovať, je vhodné premýšľať o (ne)vhodnosti pravidelnej konzumácie predovšetkým tých potravín, ktoré sú typickými zdrojmi týchto MK (napr. slnečnicové semienka).
Témy: Orechy
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.