Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mám ešte jeden dotaz na analýzu metabolizmu. Zaujímalo by ma, ako je možné, že žena so silnou nadváhou má podľa mňa pomerne vysoký BMR (napr. 1800kcal)? Myslela som si, že u ľudí obéznych a so silnou nadváhou je BMR naopak nižšia, vzhľadom na veľké množstvo tuku v tele a väčšinou žiadne alebo veľmi nízke fyzickej aktivite? Ešte o koľko kcal by ste odporučili ísť maximálne do mínusu pri redukcii? Je -200 kcal optimálny alebo aj viac?
Veľmi ďakujem.

Pri hodnotách BMR nejde len o stupeň nadváhy jedinca, ale aj o podiel svalovej hmoty a úrovne pohybovej aktivity, tieto dve charakteristiky majú na BMR najväčší vplyv. Všeobecne platí, že s rastúcou hmotnosťou jedinca je aktívna hmota nútená vykonávať prácu s vyšším energetickým výdajom, to isté platí v situáciách, keď (aj obézny) jedinec disponuje vyšším podielom svalovej hmoty.
Pri redukčnej diéte je v dlhodobom meradle vhodné neklesať pod hodnoty BMR, metabolizmus ich potom vníma ako krízový energetický režim a reaguje príliš silnými katabolickými pochodmi. Tzn. snažte sa pri počítaní energetickej bilancie udržiavať príjem mierne nad BMR, tento spôsob a smer výpočtu je najbezpečnejší.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi