Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
Čoraz častejšie nachádzam na trhu multivitamínové doplnky (prevažne pôvodom z USA), ktoré neobsahujú v zložení horčík a vápnik. Viete prosím poradiť z akého je to dôvodu? Ďakujem

Toto je nový trend v oblasti výroby multivitamínových preparátov. Dôvody sú predovšetkým dva:

1. Argumentuje sa faktom, kedy oba prvky sú v antagonistickom vzťahu. Niektoré štúdie ukazujú, že ich súčasné užívanie môže zhoršovať ich biologickú využiteľnosť, preto sa objavuje snaha nezlučovať ich v jednom výrobku dohromady.

2. Trendom je okrem iného aj určitá snaha o "personalizáciu" suplementácie, čo na populačnej úrovni vo vzťahu k zloženiu výrobkov znamená, že sa výrobca snaží napr. do multivitamínov nedávať také látky, o ktorých sa vie, že v priemere nie sú deficitné. Je to logické, pretože je zbytočné (často aj zdravotne rizikové) užívať niečo, čo telu nechýba. Vápnik je v praxi trochu preceňovaný, západná populácia ho prijíma z dôvodu pravidelnej konzumácie mliečnych výrobkov pomerne dostatok. Jeho metabolický deficit tak nie je výsledkom jeho nedostatku v strave, ale skôr nie úplne kvalitným vstrebávaním daným nedostatočnou produkciou vitamínu K črevnou mikrobiotou, prípadne deficitom vitamínu D, ktorý má vplyv na metabolizmus tohto prvku.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi