Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
čo si predstaviť pod pojmom obmedzovanie mäsa? Je to myslené napríklad mäso 2x týždenne? Alebo mäso v rozsahu napr. 500g týždenne? Alebo ako tomu rozumieť? Chápem, že niekto žije v extréme, keď jej mäso 2x denne a zároveň zo zlých zdrojov. Je tu faktorom tiež či sa jedná o mäso z velkochovu alebo bio mäso? Že toho Bio mäsa by mohlo byť viac ako toho konvenčného?
Ďakujem.
Tu neexistujú jasne definované hranice, resp. množstvo konzumovaného mäsa, o ktorom by bolo možné tvrdiť, že škodí alebo je ešte bezpečné. Mäso vykazuje prozápalové vlastnosti, dôvodom jeho obmedzovania je snaha znížiť zápalové reakcie v tele, o ktorých sa debatuje ako o jednom z radu spolupríčin vzniku degeneratívnych ochorení (nielen) mozgu. Záleží potom na konkrétnej situácii u jedinca, v akom rozsahu jeho príjem budete korigovať. Neplatí ale pravidlo, že ideálna situácia je stav vegetariánstva – existuje množstvo situácií, kedy je výhodné, aby mäso/ryby naopak boli súčasťou stravovania. Niektoré štúdie poukazujú na to, že je dostačujúce množstvo mäsa 2x100 g týždenne, čo ale berte s určitou rezervou, pretože záleží na konkrétnej situácii zahŕňajúcej okrem iného aj vek, pohlavie a fyzickú aktivitu jedinca.
Vo vzťahu k zápalovému pôsobeniu mäsa samozrejme platí, že vplyv má aj jeho kvalita, a to nielen pôvod, ale aj spôsob jeho spracovania.
Témy: Zápaly
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.