Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
čo si predstaviť pod pojmom obmedzovanie mäsa? Je to myslené napríklad mäso 2x týždenne? Alebo mäso v rozsahu napr. 500g týždenne? Alebo ako tomu rozumieť? Chápem, že niekto žije v extréme, keď jej mäso 2x denne a zároveň zo zlých zdrojov. Je tu faktorom tiež či sa jedná o mäso z velkochovu alebo bio mäso? Že toho Bio mäsa by mohlo byť viac ako toho konvenčného?
Ďakujem.

Tu neexistujú jasne definované hranice, resp. množstvo konzumovaného mäsa, o ktorom by bolo možné tvrdiť, že škodí alebo je ešte bezpečné. Mäso vykazuje prozápalové vlastnosti, dôvodom jeho obmedzovania je snaha znížiť zápalové reakcie v tele, o ktorých sa debatuje ako o jednom z radu spolupríčin vzniku degeneratívnych ochorení (nielen) mozgu. Záleží potom na konkrétnej situácii u jedinca, v akom rozsahu jeho príjem budete korigovať. Neplatí ale pravidlo, že ideálna situácia je stav vegetariánstva – existuje množstvo situácií, kedy je výhodné, aby mäso/ryby naopak boli súčasťou stravovania. Niektoré štúdie poukazujú na to, že je dostačujúce množstvo mäsa 2x100 g týždenne, čo ale berte s určitou rezervou, pretože záleží na konkrétnej situácii zahŕňajúcej okrem iného aj vek, pohlavie a fyzickú aktivitu jedinca.
Vo vzťahu k zápalovému pôsobeniu mäsa samozrejme platí, že vplyv má aj jeho kvalita, a to nielen pôvod, ale aj spôsob jeho spracovania.

Témy:  Zápaly 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi