Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela som sa opýtať na maximálne množstvo bielkoviny v 1 porcii. Počula som údaj, že v jednej porcii by sa nikdy nemalo prijímať viac ako 35 g bielkoviny bez ohľadu na konštitúciu človeka. Súhlasíte s týmto údajom? Mňa osobne to príde pomerne málo, hlavne pre niektorých mužov. Ak je množstvo na takto porciu obmedzené, z akého dôvodu? Je to skôr pre mäso napríklad kvôli ťažšej stráviteľnosti a záťaži organizmu alebo to platí všeobecne aj pre rastlinné bielkoviny?
Ďakujem za odpoveď.

Konkrétnu hranicu, ktorá by platila paušálne, nie je možné stanoviť, množstvo prijímaných bielkovín súvisí predovšetkým s telesnou hmotnosťou, úrovňou fyzickej aktivity a metabolickým profilom jedinca. Faktom je, že s rastúcim množstvom bielkovín v jednej porcii rastie aj záťaž na trávenie. V rámci hodnotiteľných ukazovateľov sa bežne rieši faktor dusíkovej bilancie, ktorá môže byť negatívna (v situácii s nižším podielom bielkovín v jedle) alebo pozitívna (pri vyššom podiele bielkovín v strave). Pokiaľ je dusíková bilancia pozitívna (aminokyseliny obsahujú amínové skupiny, ktorých súčasťou je dusík - organizmus pri trávení bielkovín dusík odbúrava, v prebytku potom vzniká tento bilančný stav), pri svalovom metabolizme prevažujú proteoanabolické pochody, prebytok dusíka ale súčasne zaťažuje.
V dlhodobej perspektíve by malo byť snahou každého človeka udržanie metabolickej rovnováhy, preto sa vo vzťahu k zdraviu vypláca sledovať aj množstvo bielkovín v strave (vrátane zastúpenia rastlinných a živočíšnych zdrojov). Uvádzaných 35 gv jednej porcii je populačne spriemerovaný údaj. Jedinci s vyššou telesnou hmotnosťou (resp. podielom svalovej hmoty) a fyzickou záťažou sú schopní bez väčších problémov zvládnuť v jednej porcii aj oveľa vyššie množstvo proteínov.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi