Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela som sa opýtať na maximálne množstvo bielkoviny v 1 porcii. Počula som údaj, že v jednej porcii by sa nikdy nemalo prijímať viac ako 35 g bielkoviny bez ohľadu na konštitúciu človeka. Súhlasíte s týmto údajom? Mňa osobne to príde pomerne málo, hlavne pre niektorých mužov. Ak je množstvo na takto porciu obmedzené, z akého dôvodu? Je to skôr pre mäso napríklad kvôli ťažšej stráviteľnosti a záťaži organizmu alebo to platí všeobecne aj pre rastlinné bielkoviny?
Ďakujem za odpoveď.
Konkrétnu hranicu, ktorá by platila paušálne, nie je možné stanoviť, množstvo prijímaných bielkovín súvisí predovšetkým s telesnou hmotnosťou, úrovňou fyzickej aktivity a metabolickým profilom jedinca. Faktom je, že s rastúcim množstvom bielkovín v jednej porcii rastie aj záťaž na trávenie. V rámci hodnotiteľných ukazovateľov sa bežne rieši faktor dusíkovej bilancie, ktorá môže byť negatívna (v situácii s nižším podielom bielkovín v jedle) alebo pozitívna (pri vyššom podiele bielkovín v strave). Pokiaľ je dusíková bilancia pozitívna (aminokyseliny obsahujú amínové skupiny, ktorých súčasťou je dusík - organizmus pri trávení bielkovín dusík odbúrava, v prebytku potom vzniká tento bilančný stav), pri svalovom metabolizme prevažujú proteoanabolické pochody, prebytok dusíka ale súčasne zaťažuje.
V dlhodobej perspektíve by malo byť snahou každého človeka udržanie metabolickej rovnováhy, preto sa vo vzťahu k zdraviu vypláca sledovať aj množstvo bielkovín v strave (vrátane zastúpenia rastlinných a živočíšnych zdrojov). Uvádzaných 35 gv jednej porcii je populačne spriemerovaný údaj. Jedinci s vyššou telesnou hmotnosťou (resp. podielom svalovej hmoty) a fyzickou záťažou sú schopní bez väčších problémov zvládnuť v jednej porcii aj oveľa vyššie množstvo proteínov.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.