Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, prečo sú v zozname potenciálne nevhodných potravín pri HIT aj niektoré potraviny, ako je napríklad cibuľa či kel, obsahujúci kvercetín, ktorý potláča uvoľňovanie histamínu z buniek a ide teda o prírodné antihistaminikum. Nebolo by naopak žiaduce spomínané potraviny do stravy pri tejto intolerancii zaradiť?
Ďakujem za odpoveď :)
HIT je komplikovaný problém, pretože každý postihnutý reaguje na jednotlivé potraviny odlišným spôsobom, takže na tejto platforme v podstate neexistujú unifikované zoznamy vhodných a nevhodných potravín. Cibuľa aj kel patrí medzi potraviny, ktoré sa prezentujú ako stredne záťažové, tzn. ich konzumácia nevyvoláva veľké reakcie. Obe potraviny sú ale radené medzi histamínových liberátorov, tzn. ich konzumácia podporuje uvoľnenie histamínu z žírnych buniek. Situáciu ešte trochu komplikuje fakt, že organizmus má tendenciu reagovať odlišne aj na jednotlivé druhy danej potraviny (zeleniny, ovocie...), tzn. niektoré druhy cibule (to isté platí o keli) sa uvádza ako odporúčané, iné naopak mierne rizikové. V praxi to znamená, že treba vyskúšať, ako daná individualta na potravinu reaguje, inak sa bohužiaľ k poznaniu nedopracujeme...
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.