Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či uvedené negatívne účinky kazeínu z kravského mlieka (A1) platia aj pre kazeín A2 napr. z byvolieho mlieka. Prestala som jesť mliečne výrobky kvôli problému s akné a zaujímalo by ma, či má zmysel skúšať iné mlieka typu A2 alebo radšej mliečne výrobky do stravy späť nezaraďovať.
Ďakujem
Táto problematika vo vzťahu k finálnemu rozhodnutiu nie je vo vedeckej sfére stále ešte jednomyseľne vyriešená, argumentuje sa nedostatočným množstvom vykonaných štúdií. Na druhú stranu sa v niektorých krajinách (Nový Zéland, Austrália, Čína...) začína priamo v obchodnej sieti preferovať variant A2 mlieka práve z dôvodu presvedčenia, že sa jeho konzumácia nespolupodieľa na vzniku celého radu pomerne závažných zdravotných ťažkostí. Zjednodušene vysvetlené sa má situácia nasledovne:
Kazeín sa delí na 4 základné frakcie, jednou z nich je beta-kazeín. Ten je možné deliť na ďalších 12 druhov, najdôležitejšie sú zástupcovia A1 a A2. Výskumy uvádzajú, že pôvodne v kravskom mlieku nebol prítomný variant A1, ktorý vznikol prirodzenou mutáciou pred približne 8 000 rokmi. Základný rozdiel medzi variantom A1 a A2 spočíva v aminokyselinovom zastúpení - na určitej pozícii v aminokyselinovom reťazci sa u A1 nachádza prolín, u A2 histidín, vďaka čomu sa oba varianty trávia rôzne (druh a poradie jednotlivých aminokyselín v bielkovinovom reťazci zodpovedajú za jednotlivé vlastnosti) . Zistilo sa, že pri variante A1 vzniká štiepením opiát beta-casomorphin-7 (BCM7), ktorému sa prisudzuje negatívny vplyv na zdravie (najčastejšie pri chronických problémoch) - sleduje sa vplyv na neurologické problémy (vrátane autizmu), tráviacich a zažívacích komplikácií (oi .i väčší výskyt hnačiek, čo cez ovplyvnenie funkcie črevnej mikrobioty môže mať aj vplyv na tvorbu akné, ktorú citujete), vznik myelómov a niektorých srdcovo-cievnych ťažkostí. Pretože ale zatiaľ neexistuje dostatok serióznych záverov, nie je možné tvrdiť, že väčšina problémov je spôsobená konzumáciou A1 variantov, poťažmo s tým súvisí aj váš problém. Pokiaľ ale máte chuť experimentovať a zaistíte zdroje A2 variant beta-kazeínu (kozie, ovčie, byvolie, ťavie, somáre a materské mlieko, prípadne mlieka od plemien hovädzieho dobytka pochádzajúceho z Ázie alebo z Afriky), tak sa určite týmto smerom vydajte. Všeobecne platí, že stále budete mať ešte možnosť vyhnúť sa akýmkoľvek živočíšnym produktom definitívne.
Témy: Kazeín
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.