Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či uvedené negatívne účinky kazeínu z kravského mlieka (A1) platia aj pre kazeín A2 napr. z byvolieho mlieka. Prestala som jesť mliečne výrobky kvôli problému s akné a zaujímalo by ma, či má zmysel skúšať iné mlieka typu A2 alebo radšej mliečne výrobky do stravy späť nezaraďovať.
Ďakujem

Táto problematika vo vzťahu k finálnemu rozhodnutiu nie je vo vedeckej sfére stále ešte jednomyseľne vyriešená, argumentuje sa nedostatočným množstvom vykonaných štúdií. Na druhú stranu sa v niektorých krajinách (Nový Zéland, Austrália, Čína...) začína priamo v obchodnej sieti preferovať variant A2 mlieka práve z dôvodu presvedčenia, že sa jeho konzumácia nespolupodieľa na vzniku celého radu pomerne závažných zdravotných ťažkostí. Zjednodušene vysvetlené sa má situácia nasledovne:
Kazeín sa delí na 4 základné frakcie, jednou z nich je beta-kazeín. Ten je možné deliť na ďalších 12 druhov, najdôležitejšie sú zástupcovia A1 a A2. Výskumy uvádzajú, že pôvodne v kravskom mlieku nebol prítomný variant A1, ktorý vznikol prirodzenou mutáciou pred približne 8 000 rokmi. Základný rozdiel medzi variantom A1 a A2 spočíva v aminokyselinovom zastúpení - na určitej pozícii v aminokyselinovom reťazci sa u A1 nachádza prolín, u A2 histidín, vďaka čomu sa oba varianty trávia rôzne (druh a poradie jednotlivých aminokyselín v bielkovinovom reťazci zodpovedajú za jednotlivé vlastnosti) . Zistilo sa, že pri variante A1 vzniká štiepením opiát beta-casomorphin-7 (BCM7), ktorému sa prisudzuje negatívny vplyv na zdravie (najčastejšie pri chronických problémoch) - sleduje sa vplyv na neurologické problémy (vrátane autizmu), tráviacich a zažívacích komplikácií (oi .i väčší výskyt hnačiek, čo cez ovplyvnenie funkcie črevnej mikrobioty môže mať aj vplyv na tvorbu akné, ktorú citujete), vznik myelómov a niektorých srdcovo-cievnych ťažkostí. Pretože ale zatiaľ neexistuje dostatok serióznych záverov, nie je možné tvrdiť, že väčšina problémov je spôsobená konzumáciou A1 variantov, poťažmo s tým súvisí aj váš problém. Pokiaľ ale máte chuť experimentovať a zaistíte zdroje A2 variant beta-kazeínu (kozie, ovčie, byvolie, ťavie, somáre a materské mlieko, prípadne mlieka od plemien hovädzieho dobytka pochádzajúceho z Ázie alebo z Afriky), tak sa určite týmto smerom vydajte. Všeobecne platí, že stále budete mať ešte možnosť vyhnúť sa akýmkoľvek živočíšnym produktom definitívne.

Témy:  Kazeín 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi