Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, aký máte na nasledujúcu problematiku pohľad. Pani na akupunktúre mi povedala, že vysoký cholesterol, ako dnes udávajú tabuľky cez 5 mmol/l je vlastne relatívne nízky. Neustále sa tabuľkovo uvádza nebezpečné nižšie hodnoty predovšetkým kvôli farmaceutickým firmám a teda peniazom. Pred 20-timi rokmi tabuľky boli vraj úplne iné a udávali vysokú hodnotu napr. až nad 16 mmol/l. Prosím, čo si o tom myslíte? Veľmi ďakujem za reakciu.
Táto oblasť je trochu zložitejšia, resp. sa na ňu v dnešnej dobe už nenahliada úplne čiernobielo a natoľko prísne, ako tomu bolo v minulých dekádach, kedy sa vplyv cholesterolu na zdravie výrazne démonizoval. Na jednej názorovej strane tu stojí farmaceutická lobby, vďaka ktorej sa postupne znižuje riziková hodnota cholesterolu (dnes u nás nad 5 mmol/l, tieto hodnoty sa ale v jednotlivých krajinách rôznia, niekde sa blížia k 6 mmol/l), na strane druhú sú to množiace sa vedecké dôkazy, že snaha znižovať hodnotu celkového cholesterolu nespĺňa očakávania v podobe znižovania rizika chorôb srdcovo-cievneho systému (s výnimkou mužov mladšej vekovej kategórie = pod 50 rokov). Dnes vieme, že oveľa dôležitejším ukazovateľom je podiel LDL a triglyceridov vrátane úrovne oxidačného stresu (= antioxidačné kapacity organizmu), samotná zvýšená hodnota celkového cholesterolu by tak nemala byť považovaná za smerodajný ukazovateľ zdravia srdca a ciev a súčasne by za každú cenu nemala byť riešená medikáciou (statíny).
Pred 20 rokmi bolo za rizikovú hodnotu cholesterolu prezentovaných 5,2 mmol/l (v osemdesiatych rokoch minulého storočia 6,2 mmol/l). Hodnoty nad 16 mmol/l si pani na akupunktúre vycucala z prsta...:-)
Témy: Cholesterol
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.