Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobry deň,
chcela by som sa opýtať, ako vybrať kvalitný olivový olej? Čítala som, že sa veľa podvádza - oleje nižšej kvality sa vydávajú za extra panenské. Ste by ma zaujímalo, čo znamená kyslosť oleja? je to vraj jeden z ukazovateľov kvality oleja, ale na väčšine oleja som tento údaj nevidela.
Ďakujem
Na výber kvalitného olivového oleja môžete použiť hneď niekoľko kritérií, kľúčové sú dva:
1. Kyslosť - je definovaná obsahom voľných mastných kyselín (mala by sa pohybovať do 0,5 %). Produkt, ktorý tento údaj neprezentuje, nekupujte, nemáte garanciu jeho kvality. Pokiaľ ale budete napr. kupovať olej od malých výrobcov (rodinné firmy), túto hodnotu väčšinou tiež neuvádza, často považujú tento údaj za zbytočnú finančnú investíciu navyšujúcu ich náklady.
2. Stupeň filtrácie (rafinácie) oleja - pre studenú kuchyňu je výhodné preferovať nefiltrované, obsah zdraviu prospešných látok je tu oveľa vyšší. Toto spoznáte tak, že olej nie je úplne číry a navyše v chlade rýchlejšie tuhne (resp. dochádza k vyzrážaniu nefiltrovaných prímesí - lecitínov a pod.).
Témy: Olivový olej
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.