Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, aký máte názor z výživového hľadiska na syry vo výžive detí (najmä do troch rokov), na jednej strane syr typu gouda, eidam vyrobené z pasteriz. mlieka, na druhej strane vyzreté, nepasterizové syry typu parmezán, naozaj dochádza dlhým vyzrievaním syra k ničeniu patogénov neodstránených pasterizáciou? Ďakujem za odpoveď.

Toto je zložitejšia téma, a to predovšetkým vo vzťahu k rozhodnutiu, čo je tzv."lepšie" či "výhodnejšie". Všeobecne platí, že každá potravina disponuje spektrom výhod aj nevýhod, je tak otázkou uhla pohľadu, ktorý v rámci hodnotenia zaujmeme. Tvrdé syry vyrobené z pasterizovaného mlieka sú náročnejšie stráviteľné, súčasne neriskujete potenciálnu mikrobiálnu nákazu ako pri zrejúcich produktoch, ktoré sú ale vďaka pôsobeniu mikroorganizmov nutrične bohatšie (primárne o mastné kyseliny s krátkym reťazcom), prípadne je ich výhodou podstatne nižší obsah laktózy. Pokiaľ je dieťa zdravé, nie je problém od jedného roka dávať zástupcov z oboch skupín potravín, dôležité je predovšetkým zvoliť ich správne množstvo (predovšetkým z dôvodu vyššieho obsahu soli) a vyberať patričnú kvalitu – v tomto smere buďte obzvlášť opatrní na syry s ušľachtilou plesňou.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi