Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, aký máte názor z výživového hľadiska na syry vo výžive detí (najmä do troch rokov), na jednej strane syr typu gouda, eidam vyrobené z pasteriz. mlieka, na druhej strane vyzreté, nepasterizové syry typu parmezán, naozaj dochádza dlhým vyzrievaním syra k ničeniu patogénov neodstránených pasterizáciou? Ďakujem za odpoveď.
Toto je zložitejšia téma, a to predovšetkým vo vzťahu k rozhodnutiu, čo je tzv."lepšie" či "výhodnejšie". Všeobecne platí, že každá potravina disponuje spektrom výhod aj nevýhod, je tak otázkou uhla pohľadu, ktorý v rámci hodnotenia zaujmeme. Tvrdé syry vyrobené z pasterizovaného mlieka sú náročnejšie stráviteľné, súčasne neriskujete potenciálnu mikrobiálnu nákazu ako pri zrejúcich produktoch, ktoré sú ale vďaka pôsobeniu mikroorganizmov nutrične bohatšie (primárne o mastné kyseliny s krátkym reťazcom), prípadne je ich výhodou podstatne nižší obsah laktózy. Pokiaľ je dieťa zdravé, nie je problém od jedného roka dávať zástupcov z oboch skupín potravín, dôležité je predovšetkým zvoliť ich správne množstvo (predovšetkým z dôvodu vyššieho obsahu soli) a vyberať patričnú kvalitu – v tomto smere buďte obzvlášť opatrní na syry s ušľachtilou plesňou.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.