Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
ako správne piť pri saunovaní? Aký typ je vhodnejší či parná alebo suchá? Kedy saunu vôbec neodporučiť.

Pred saunovaním je potrebné sa dostatočne hydratovať (cca 60-90 minút), v priebehu saunovania potom priebežne po malých dávkach dopĺňať tekutiny. To isté by malo byť vykonávané aj po ukončení procedúry – pamätajte, že nárazovo vysoké množstvo vypitých tekutín telo nespracuje.
Pri výbere záleží iba na Vás, či uprednostníte suchú alebo parnú - v prvom prípade sa budete viac potiť, druhý je napr. vhodnejší pre všetkých, ktorí majú problémy so srdcovo-cievnym systémom alebo sa im v suchom prostredí zle dýcha. Parné sauny sa navyše bežne vylepšujú rozprašovaním soľných roztokov z dôvodu podpory regenerácie kože či riešení niektorých dermatických ťažkostí.
Do sauny nechoďte v prípadoch, keď sa necítite na 100% fit (prechladnutie, chrípky, zápaly a pod) alebo trpíte epilepsiou, diabetom, ste kardiak popr. máte pokročilú formu dermatitídy.
U športovcov platí, že by krátko pred súťažou/zápasom (minimálne 1-2 dni) nemali saunu navštíviť z dôvodu vysokej straty minerálov, ku ktorej dochádza pri intenzívnom potení. Môže vzniknúť elektrolytická nerovnováha, ktorá výrazne ovplyvní podanie výkonu, prípadne športovec riskuje aj zranenie.

Témy:  Chudnutie 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi