Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
ako kuchár s dvanásťročnou praxou nedokážem identifikovať zvieravú chuť. Môžete mi prosím stručne povedať aké potraviny chutia zvieravo?
Ďakujem za odpoveď
Zvieravú (= adstringentnú = trpkú) chuť spôsobujú v potravinách polyfenoly - nachádzajú sa v niektorých druhoch ovocia (väčšinou nezrelých, ale nie je to podmienkou), prípadne ju poznáte z vína (obsahuje vyšší podiel trieslovín). Akonáhle zjete arónie, nezrelý banán alebo sa napijete červeného vína (v lepšom prípade rozhryznete hroznové zrniečka), ucítite v ústach typicky trpkú (= zvieravú) chuť.
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.