Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
aké je odporúčané množstvo pre omega-9? Je to nejako stanovené podobne ako pre omega-3: omega-6 v pomere 1:3-5? Pýtam sa kvôli konzumácii orechov, ktoré obsahujú veľké množstvo omega-9. Prípadne sú orechy, ktoré by ste odporúčal jesť menej ako ostatné? Ďakujem za odpoveď.
Referenčné hodnoty pre omega-9 MK nie sú stanovené. Nejedná sa o esenciálne MK, tzn. ľudský organizmus je schopný ich sám vytvoriť z nenasýtených tukov, ich odporúčaný príjem preto vychádza z rozdielu medzi nasýtenými a O3 a O6 tukmi. V strave sa tak sleduje primárne podiel nasýtených tukov (do 10 % z celkového energetického príjmu), polynenasýtených MK (6-11 % z celkového energetického príjmu), omega-6 MK (2,5-9 % z celkového energetického príjmu) a omega -3 MK (0,5-2 % z celkového energetického príjmu). V prípade konzumácie orechov vždy záleží najskôr na ich množstve, pretože každý druh obsahuje silne odlišné pomery MK. S ohľadom na fakt, že v strave západnej populácie výrazne prevažujú omega-6 tuky, ktorých množstvo je vhodné korigovať, je vhodné premýšľať o (ne)vhodnosti pravidelnej konzumácie predovšetkým tých potravín, ktoré sú typickými zdrojmi týchto MK (napr. slnečnicové semienka).
Témy: Orechy
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.