Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
1) Mohli by ste mi prosím objasniť, do akej miery je v bežnom živote nutné riešiť obsah soli v jedle? Mám na mysli situácie, keď uvarí jedlo niekto z rodiny alebo ideme do reštaurácie? V tomto prípade nevieme, koľko soli v pokrme je. Zaujíma ma Váš názor na túto problematiku. Chápem, že je dôležité a prakticky aj jednoduché si strážiť obsah soli v kupovaných potravinách, ale vyššie popísané situácie sú problém v reálnom živote riešiť. Dáva teda zmysel napr. snažiť sa obmedziť (najlepšie nekonzumovať vôbec) potraviny s vysokým množstvom skrytej soli a nedosoľovať si už hotové jedlo, ale v iných prípadoch soľ zas toľko neriešiť?

2) A ešte mi nejako nejde do hlavy, ako je možné, že odporúčaná max. denná dávka je 5 g. Je to vôbec pre normálnych ľudí reálne dodržať? Aj keď človek vyradí či obmedzí skrytú soľ v kupovaných potravinách, tak keď vidím, koľko soli dávajú niektorí ľudia do pokrmov, tak rovnako tento limit prekročíme nie? Keby som si varila len sama, tak to pre mňa problém nie je, pretože mi chutia aj neosolené jedlá, ale ide mi skôr o to, keď ním aj jedlo pripravené niekým iným...

Obsah soli v jedle je jeden z kľúčových faktorov, ktoré by mal každý zodpovedný jedinec vo svojej strave riešiť, pretože prebytok sodíka je zdravotne nebezpečný (záťaž obličiek, lymfatického a srdcovo-cievneho systému). Riešenie situácie je v reálnej každodennej prevádzke pomerne jednoduché - v domácich podmienkach je nutné kontrolovať množstvo soli pridávanej pri príprave pokrmov a súčasne minimalizovať používanie potravín s vysokým podielom soli (pečivo, slané syry, údeniny, konzervy...), vo verejnom stravovaní potom predovšetkým voliť pokrmy, ktorých súčasťou nie sú vysoko priemyselne sprocesované potraviny obsahujúce vyššie množstvo sodíka (syry, trojobaly, údeniny...). Tieto postupy vedú k obmedzeniu príjmu soli, ktorej množstvo sa nie vždy musí dostať pod hranicu 5 g za deň, čo ale nevnímajte ako zlyhanie, pretože čísla sú len pomôckou, nie smerodajným ukazovateľom.
Odporúčaných 5 g soli za deň sa vzťahuje k spriemerovanej dospelej populácii, dodržiavanie vyššie diskutovaných podmienok vždy vedie k situáciám, kedy sa množstvo soli v každodennom jedle bude rálne pohybovať okolo tejto hranice (toto máte možnosť sledovať o. i. aj pri tvorbe úloh na výukové aplikácii ZOF v priebehu štúdia).

Témy:  Soľ 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi