Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
1. Ktoré minerály a akým spôsobom (predávkovanie doplnkami, alebo nesprávnou výživou, chorobou....) sa ukladajú v organizme?
2. Môžeme sa vôbec predávkovať minerálmi, alebo telo využije len potrebné množstvá a zbytok vylúči? Alebo tento mechanizmus funguje len u vitamínov?
Ďakujem za ujasnenie

Každý prvok plní v tele množstvo funkcií. Časť sa používa na okamžitú potrebu, časť sa ukladá do depotných tkanív, tento systém si organizmus riadi na základe svojich vlastných potrieb. V podstate sa do zásoby ukladajú všetky, ale v odlišnom rozsahu a na iné miesta, nie je preto možné toto paušalizovať. V praxi sa tak môže stať, že dôjde k "predávkovaniu" akýmkoľvek prvkom, a to z dôvodu nielen neprimeranej suplementácie, ale je možné to dosiahnuť aj bežnou stravou. Pokiaľ napr. dôjde k prebytku vápnika, čo je pomerne častý jav, ukladá sa tento prvok najčastejšie do mäkkých tkanív, pri ktorých potom dochádza ku kalcifikácii (najčastejšie sú to artérie, rozvíja sa tak ateroskleróza).
Systém metabolizácie prvkov je veľmi zložitý av tele prebieha cez enzymatické reakcie. Prvky sú vo vzájomných antagonistických vzťahoch, tzn. spolu súperia a súčasne aj spolupracujú. Pokiaľ vznikne nejaká metabolická porucha, prípadne výrazný deficit niektorých prvkov a naopak aj prebytok iných, odkloní sa ich metabolizmus od rovnováhy a výsledkom môže byť zvýšené ukladanie minerálu do tkanív, kam v podstate nepatrí. Toxicita je u každého prvku vo vzťahu k jeho referenčným hodnotám príjmu odlišná.

Témy:  Vitamíny 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi