Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Čo je to pojem kyslosť olivového oleja? Ako súvisí s dymovým bodom?
Kyslosť olivového oleja je daná obsahom tzv. voľných mastných kyselín. Platí pravidlo – čím nižší obsah týchto kyselín, tým vyššia kvalita oleja. Kvalitné olivové oleje by nemali obsahovať viac ako 1% voľných kyselín, hodnota klesajúca pod 0,5 % už vypovedá o vysoko kvalitnom oleje. Obsah voľných kyselín nemá priamu súvislosť s teplotou prepálenia, pri dosiahnutí tzv. dymového bodu dochádza k nezvratným zmenám chemickej štruktúry oleja a vzniku karcinogénnych látok.
Témy: Olivový olej
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.