Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Čo je to glycerol?
Glycerol (chemicky propán-1,2,3-triol) je hygroskopická bezfarebná viskózna kvapalina, vo forme svojich esterov je súčasťou tukov. Vyrába sa z tukov (esterov glycerolu s vyššími mastnými kyselinami) alkalickou hydrolýzou (vedľajší produkt pri výrobe mydiel).
Bežne sa používa v kozmetických výrobkoch (prísada v hydratačných krémoch a mydlách), v potravinárskom priemysle potom ako prísada na úpravu nápojov, zmäkčovadlo želé a iných cukroviniek. Ako súčasť potravín má označenie E 422.
Pokiaľ je táto odpoveď príliš komplikovaná, vnímajte glycedrol zjednodušene ako súčasť celkovej chemickej štruktúry tukov :o)
Témy: Chudnutie
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.