Kurzy ATAC

Tofu údené

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Tofu údené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

148 kcal

Energia kJ

617 kJ

Bielkoviny

14 g

Sacharidy

2 g

Tuky

8.5 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14 g) Sacharidy (2 g) Tuky (8.5 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (39.7 %) Sacharidy (5.7 %) Tuky (51.9 %) Vláknina (2.7 %)

Tofu je výrobok zo sójových bôbov (Glycine max), ktoré sa označuje ako sójový nefermentovaný syr. Vyrába sa zrážaním zo sójového mlieka a následným údením (priemyselne tekutým dymom). Pôvodne pochádza z Číny. Patrí k tradičným jedlám áziatov, v dnešnej dobe je z dôvodu globálneho záujmu o sójové produkty a vegetariánstvo rozšírené po celom svete.

Tofu údené a zdravie

Tofu údené je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka - tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Straviteľnosť tofu je podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tofu údené má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Tofu údené v kuchyni

Tofu údené má samotné pomerne nevýraznú chuť. Slúži ako základná surovina na prípravu celého radu receptov, je možné ho konzumovať aj bez ochutenia. Používa sa do slaných aj sladkých receptov:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- omáčok,
- karbonátok,
- salámov,
- nátierok,
- smoothie,
- pudingov,
- tort.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.