Kategória: Strukoviny / Ostatné
Energia kcal
148 kcal
Energia kJ
617 kJ
Bielkoviny
14 g
Sacharidy
2 g
Tuky
8.5 g
Vláknina
2 g
Tofu je výrobok zo sójových bôbov (Glycine max), ktoré sa označuje ako sójový nefermentovaný syr. Vyrába sa zrážaním zo sójového mlieka a následným údením (priemyselne tekutým dymom). Pôvodne pochádza z Číny. Patrí k tradičným jedlám áziatov, v dnešnej dobe je z dôvodu globálneho záujmu o sójové produkty a vegetariánstvo rozšírené po celom svete.
Tofu údené je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka - tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Straviteľnosť tofu je podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tofu údené má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Tofu údené má samotné pomerne nevýraznú chuť. Slúži ako základná surovina na prípravu celého radu receptov, je možné ho konzumovať aj bez ochutenia. Používa sa do slaných aj sladkých receptov:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- omáčok,
- karbonátok,
- salámov,
- nátierok,
- smoothie,
- pudingov,
- tort.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>