Kategória: Strukoviny / Ostatné
Energia kcal
142 kcal
Energia kJ
591 kJ
Bielkoviny
14 g
Sacharidy
0.5 g
Tuky
8.5 g
Vláknina
2 g
Tofu je výrobok zo sójových bôbov (Glycine max), ktoré sa označuje ako sójový nefermentovaný syr. Vyrába sa zrážaním zo sójového mlieka pomocou soli nigari, pôvodne pochádza z Číny. Patrí k tradičným jedlám áziatov, v dnešnej dobe je z dôvodu globálneho záujmu o sójové produkty a vegetariánstvo rozšírené po celom svete.
Tofu nigari je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka – tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Straviteľnosť tofu je podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tofu natural má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Tofu natural má samotné pomerne nevýraznú chuť. Slúži ako základná surovina na prípravu celého radu receptov, ktoré je potrebné ochucovať. Používa sa do slaných aj sladkých receptov:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- omáčok,
- karbonátok,
- salámy,
- nátierok,
- smoothie,
- pudingov,
- tort.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>