Kurzy ATAC

Tofu nigari

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Tofu nigari

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

142 kcal

Energia kJ

591 kJ

Bielkoviny

14 g

Sacharidy

0.5 g

Tuky

8.5 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14 g) Sacharidy (0.5 g) Tuky (8.5 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (41.5 %) Sacharidy (1.5 %) Tuky (54.2 %) Vláknina (2.8 %)

Tofu je výrobok zo sójových bôbov (Glycine max), ktoré sa označuje ako sójový nefermentovaný syr. Vyrába sa zrážaním zo sójového mlieka pomocou soli nigari, pôvodne pochádza z Číny. Patrí k tradičným jedlám áziatov, v dnešnej dobe je z dôvodu globálneho záujmu o sójové produkty a vegetariánstvo rozšírené po celom svete.

Tofu nigari a zdravie

Tofu nigari je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka – tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Straviteľnosť tofu je podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tofu natural má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Tofu nigari v kuchyni

Tofu natural má samotné pomerne nevýraznú chuť. Slúži ako základná surovina na prípravu celého radu receptov, ktoré je potrebné ochucovať. Používa sa do slaných aj sladkých receptov:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- omáčok,
- karbonátok,
- salámy,
- nátierok,
- smoothie,
- pudingov,
- tort.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.