Kurzy ATAC

Tapiokové perly

Kategória: Zelenina / Ostatné

Tapiokové perly

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

347 kcal

Energia kJ

1451 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.4 %) Sacharidy (96.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (1.2 %)

Tapiokové perly sa vyrábajú z tapiokovej múky, ktorá je produktom hľúz manioku jedlého (Manihot esculenta) - tiež označovaného ako tapioca alebo yuca - pôvodne pochádzajúceho z tropických oblastí Ameriky. Rozlišujú sa horké a sladké varianty tejto plodiny, a to na základe obsahu glykozidov (horčín). Maniok je základnou potravinou pre stovky miliónov ľudí predovšetkým v tropických oblastiach.

Tapiokové perly a zdravie

Tapiokové perly sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú bohatým zdrojom polysacharidov s nízkym podielom vlákniny – majú preto vysoký glykemický index, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Tapiokové perly v kuchyni

Tapiokové perly sa používajú ako zahusťovadlo, najčastejšie na výrobu:
- múčnikov,
- pudingov,
- kaší,
- polievok,
- omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.