Kurzy ATAC

Strúhanka ražná

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Strúhanka ražná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

306 kcal

Energia kJ

1279 kJ

Bielkoviny

7.5 g

Sacharidy

60 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7.5 g) Sacharidy (60 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.3 %) Sacharidy (82.1 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (3.3 %)

Ražná strúhanka sa vyrába z lúpaných zŕn raže (Secale).

Ražná strúhanka a zdravie

Strúhanka je lepková, nie je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ražná strúhanka v kuchyni

V kuchyni má obdobné použitie ako klasická krupica či hrubá múka. Hodí sa na prípravu:
- kaší,
- knedle,
- polenty,
- nátierok,
- zavárač do polievok,
- lievancov,
- múčnikov,
- pudingov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.