Kurzy ATAC

Strúhanka pšeničná

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Strúhanka pšeničná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

356 kcal

Energia kJ

1490 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.7 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (2.2 %)

Pšeničná strúhanka sa vyrába z lúpaných zŕn pšenice (Triticum).

Pšeničná strúhanka a zdravie

Strúhanka je lepková, nie je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pšeničná strúhanka v kuchyni

V kuchyni má obdobné použitie ako klasická krupica či hrubá múka. Hodí sa na prípravu:
- kaší,
- knedlí,
- polenty,
- nátierok,
- zavárač do polievok,
- lievancov,
- múčnikov,
- pudingov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.