Kurzy ATAC

Strúhanka pohánková

Kategória: Obilniny bezlepkové / Ostatné

Strúhanka pohánková

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

441 kcal

Energia kJ

1844 kJ

Bielkoviny

12 g

Sacharidy

80 g

Tuky

4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12 g) Sacharidy (80 g) Tuky (4 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.4 %) Sacharidy (75.9 %) Tuky (8.2 %) Vláknina (4.5 %)

Pohánková strúhanka sa vyrába z lúpaných zŕn pohánky (Fagopyrum).

Pohánková strúhanka a zdravie

Strúhanka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Pohánková strúhanka je významným zdrojom rutínu - táto látka má schopnosť zvyšovať pevnosť a pružnosť krvných kapilár a ciev. Používa sa ako prevencia pred vznikom kŕčových žíl alebo hemoroidov. Má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pohánková strúhanka v kuchyni

V kuchyni má obdobné použitie ako klasická krupica či hrubá múka. Hodí sa na prípravu:
- kaší,
- knedlí,
- polenty,
- nátierok,
- lievancov,
- múčnikov,
- pudingov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.