Kategória: Obilniny bezlepkové / Ostatné
Energia kcal
441 kcal
Energia kJ
1844 kJ
Bielkoviny
12 g
Sacharidy
80 g
Tuky
4 g
Vláknina
10 g
Pohánková strúhanka sa vyrába z lúpaných zŕn pohánky (Fagopyrum).
Strúhanka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Pohánková strúhanka je významným zdrojom rutínu - táto látka má schopnosť zvyšovať pevnosť a pružnosť krvných kapilár a ciev. Používa sa ako prevencia pred vznikom kŕčových žíl alebo hemoroidov. Má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
V kuchyni má obdobné použitie ako klasická krupica či hrubá múka. Hodí sa na prípravu:
- kaší,
- knedlí,
- polenty,
- nátierok,
- lievancov,
- múčnikov,
- pudingov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>