Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
108 kcal
Energia kJ
451 kJ
Bielkoviny
0.5 g
Sacharidy
25 g
Tuky
0 g
Vláknina
0.5 g
Zemiaky sú hľuzy ľuľka zemiakového (Solanum tuberosum). Pôvodne pochádza z horských oblastí Ánd v Peru, odkiaľ sa veľmi úspešne rozšírili do Európy a následne aj celého sveta. Po pšenici, kukurici a ryži sú globálne najvýznamnejšou kultúrnou plodinou.
Šťava zo zemiakov je bohatým zdrojom predovšetkým draslík, zaujímavý je aj podiel horčíka. Jej konzumácia má preto vplyv na činnosť srdca a ciev.
Lisovaná šťava má vysoké zastúpenie škrobov, hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Zemiaky sú zdrojom glykoalkaloidov - konkrétne solanínu a chakonínu, ktoré majú toxické účinky. Ich najvyššia koncentrácia sa nachádza v nezrelých zelených častiach hľuzy pod šupkou a v okolí klíčkov, ich množstvo sa zvyšuje pôsobením svetla. Je preto žiaduce takéto časti hľúz pri príprave odstraňovať.
Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu zo zmesi rôznych druhov ovocia je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>