Kurzy ATAC

Šťava zo zemiaka zimného

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava zo zemiaka zimného

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

108 kcal

Energia kJ

451 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

25 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (25 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.9 %) Sacharidy (97.1 %) Tuky (0 %) Vláknina (0.9 %)

Zemiaky sú hľuzy ľuľka zemiakového (Solanum tuberosum). Pôvodne pochádza z horských oblastí Ánd v Peru, odkiaľ sa veľmi úspešne rozšírili do Európy a následne aj celého sveta. Po pšenici, kukurici a ryži sú globálne najvýznamnejšou kultúrnou plodinou.

Šťava zo zemiakov a zdravie

Šťava zo zemiakov je bohatým zdrojom predovšetkým draslík, zaujímavý je aj podiel horčíka. Jej konzumácia má preto vplyv na činnosť srdca a ciev.
Lisovaná šťava má vysoké zastúpenie škrobov, hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Zemiaky sú zdrojom glykoalkaloidov - konkrétne solanínu a chakonínu, ktoré majú toxické účinky. Ich najvyššia koncentrácia sa nachádza v nezrelých zelených častiach hľuzy pod šupkou a v okolí klíčkov, ich množstvo sa zvyšuje pôsobením svetla. Je preto žiaduce takéto časti hľúz pri príprave odstraňovať.

Šťava zo zemiakov v kuchyni

Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu zo zmesi rôznych druhov ovocia je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.