Kurzy ATAC

Šťava zo zázvoru

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava zo zázvoru

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

150 kcal

Energia kJ

626 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.4 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (7.2 %) Vláknina (0.5 %)

Zázvor je koreň zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale). Koreň má väčšinou žltkastú farbu a výrazne aromatickú vôňu a štipľavú chuť. Pôvodne pochádza z Indie a Číny.

Šťava zo zázvoru a zdravie

Zázvor obsahuje oleje s aromatickými zložkami, ktoré vykazujú antibakteriálne a protizápalové účinky. Majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, u citlivých jedincov môžu spôsobovať pálenie záhy a tráviace problémy. Nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Jeho konzumácii by sa mali vyhnúť aj ľudia užívajúci antacidá. Odporúča sa neprekračovať dennú dávku 4-6 gramov čerstvého zázvoru, toto množstvo je vhodné zohľadniť aj pri lisovaní.

Šťava zo zázvoru v kuchyni

Šťava zo zázvoru sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.