Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
150 kcal
Energia kJ
626 kJ
Bielkoviny
3 g
Sacharidy
30 g
Tuky
1.2 g
Vláknina
0.4 g
Zázvor je koreň zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale). Koreň má väčšinou žltkastú farbu a výrazne aromatickú vôňu a štipľavú chuť. Pôvodne pochádza z Indie a Číny.
Zázvor obsahuje oleje s aromatickými zložkami, ktoré vykazujú antibakteriálne a protizápalové účinky. Majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, u citlivých jedincov môžu spôsobovať pálenie záhy a tráviace problémy. Nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Jeho konzumácii by sa mali vyhnúť aj ľudia užívajúci antacidá. Odporúča sa neprekračovať dennú dávku 4-6 gramov čerstvého zázvoru, toto množstvo je vhodné zohľadniť aj pri lisovaní.
Šťava zo zázvoru sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>