Kurzy ATAC

Šťava zo stopkového zeleru

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava zo stopkového zeleru

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

19 kcal

Energia kJ

78 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

2.6 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (2.6 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (22.5 %) Sacharidy (58.6 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (4.3 %)

Mierok zeler (Apium graveolens) je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.

Šťava z stopiek zeleru a zdravie

Stopky zeleru sú zdrojom vitamínu C, karoténov a minerálnych látok, medzi ktorými vystupuje do popredia draslík a sodík. Zaujímavý je aj zastúpenie vápnika vrátane jeho pomeru s horčíkom.

Šťava z stopiek zeleru v kuchyni

Šťava z stopiek zeleru sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.