Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
19 kcal
Energia kJ
78 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
2.6 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
0.4 g
Mierok zeler (Apium graveolens) je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.
Stopky zeleru sú zdrojom vitamínu C, karoténov a minerálnych látok, medzi ktorými vystupuje do popredia draslík a sodík. Zaujímavý je aj zastúpenie vápnika vrátane jeho pomeru s horčíkom.
Šťava z stopiek zeleru sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>