Kurzy ATAC

Šťava zo sliviek

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava zo sliviek

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

83 kcal

Energia kJ

347 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

18 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (18 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.5 %) Sacharidy (91 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (1.2 %)

Slivky sú plody slivky slivky (Prunus domestica), ktoré majú modrú až svetlo fialovú farbu. Ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 3-7 cm, majú charakteristicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Kaukazu, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Šťava zo sliviek a zdravie

Šťava zo sliviek je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy zo sliviek tak má vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava zo sliviek má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava zo sliviek v kuchyni

Šťava zo sliviek sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu zo sliviek je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.