Kurzy ATAC

Šťava z višní

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z višní

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

70 kcal

Energia kJ

292 kJ

Bielkoviny

1.2 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.2 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (7.7 %) Vláknina (1.1 %)

Višne sú plody višne obyčajné (Prunus cerasus), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Tvarom pripomínajú čerešne, ich farba je ale väčšinou tmavšia (niektoré druhy sú ale svetlo červené), väčšinou sa jedná o odtiene tmavo červené. Ich chuť sa líši podľa odrody, väčšinou je sladkokyslá. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Európy, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Šťava z višní a zdravie

Šťava z višní je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z višní má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z višní v kuchyni

Šťava z višní sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín.
Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z višní je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.