Kurzy ATAC

Šťava z valeriánky

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z valeriánky

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

87 kcal

Energia kJ

361 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

4 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (4 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (19.4 %) Sacharidy (36.4 %) Tuky (41.8 %) Vláknina (2.3 %)

Poľníček je označenie pre listy valeriány poľnej (Valerianella locusta). Táto bylina pochádza zo Stredozemia, bylina je rozšírená vo väčšine oblastí mierneho pásma severnej pologule.

Šťava z poľníčka a zdravie

Listy valeriány poľnej sú bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, konzumácia poľníka je tak prospešná srdcovo-cievnemu systému.

Šťava z poľníčka v kuchyni

Šťava z poľníčka sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.