Kurzy ATAC

Šťava z rukoly

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z rukoly

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

68 kcal

Energia kJ

284 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (30.8 %) Sacharidy (46.3 %) Tuky (19.9 %) Vláknina (3 %)

Rukola je označenie pre listy rokety siatej (Eruca sativa). Táto bylina pochádza pôvodne zo Stredozemia.

Šťava z rukoly a zdravie

Listy rokety siatej sú bohatým zdrojom draslíka a vápnika, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Rukola je významným zdrojom vitamínu C a zložiek, ktoré stimulujú tráviace pochody. Má mierne močopudné účinky.

Šťava z rukoly v kuchyni

Šťava z rukoly sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.