Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
68 kcal
Energia kJ
284 kJ
Bielkoviny
5 g
Sacharidy
7.5 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
1 g
Rukola je označenie pre listy rokety siatej (Eruca sativa). Táto bylina pochádza pôvodne zo Stredozemia.
Listy rokety siatej sú bohatým zdrojom draslíka a vápnika, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Rukola je významným zdrojom vitamínu C a zložiek, ktoré stimulujú tráviace pochody. Má mierne močopudné účinky.
Šťava z rukoly sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>