Kurzy ATAC

Šťava z reďkoviek

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z reďkoviek

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

21 kcal

Energia kJ

84 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.6 %) Sacharidy (83.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (2 %)

Reďkovka je koreň reďkovky siatej (Raphanus sativus). Je typická guľovitým až valcovitým tvarom koreňa, farba je najčastejšie červená alebo biela. Pôvodne pochádza z Ázie.

Šťava z reďkovky a zdravie

Reďkovka obsahuje horčičné oleje, ktoré jej dávajú typickú štipľavú a ostrú chuť. Ich obsah v koreni sa výrazne líši, je závislý od podmienok pestovania. Tieto látky stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov a zlepšujú tak kvalitu trávenia. Majú navyše antibakteriálne účinky. Podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny je aj reďkovka významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Šťava z reďkovky v kuchyni

Šťava z reďkovky sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.