Kurzy ATAC

Šťava z pomaranča

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z pomaranča

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

47 kcal

Energia kJ

196 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.5 %) Sacharidy (89.5 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (2.1 %)

Pomaranč je plod pomarančovníka pravého (Citrus sinensis). Jedná sa o stromy, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny sa pohybuje od žltej cez oranžovú až po svetlo fialovú. Pôvodne pochádza zo subtropických oblastí Číny a Vietnamu.

Šťava z pomaranča a zdravie

Šťava z pomarančov je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a antioxidanty.
Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z pomarančov má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z pomaranča v kuchyni

Šťava z pomarančov sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia
a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z pomarančov je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.