Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
57 kcal
Energia kJ
236 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
12 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.5 g
Papája je plod papáje obyčajnej (Carica papaya), pôvodne pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Rozmer podlhovastých plodov sa pohybuje od 15 do 50 cm, ich hmotnosť kolíše medzi 0,5 - 10 kg.
Šťava z papáje je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a vitamín C. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z egrešov má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z papáje má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú enzým papaín, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín - konzumácia šťavy z papáje tak napomáha tráveniu a vykazuje protizápalové účinky.
Šťava z papáje sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z papáje je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>