Kurzy ATAC

Šťava z papáje

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z papáje

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

57 kcal

Energia kJ

236 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.9 %) Sacharidy (89.1 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (1.8 %)

Papája je plod papáje obyčajnej (Carica papaya), pôvodne pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Rozmer podlhovastých plodov sa pohybuje od 15 do 50 cm, ich hmotnosť kolíše medzi 0,5 - 10 kg.

Šťava z papáje a zdravie

Šťava z papáje je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a vitamín C. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z egrešov má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z papáje má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú enzým papaín, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín - konzumácia šťavy z papáje tak napomáha tráveniu a vykazuje protizápalové účinky.

Šťava z papáje v kuchyni

Šťava z papáje sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z papáje je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.