Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
329 kcal
Energia kJ
1377 kJ
Bielkoviny
25 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
1 g
Mungo fazuľa je drobná strukovina olivovej farby. Jedná sa o semená rastliny Vigny zlaté. Pochádza z Indie, kde sa tiež najviac pestuje, rovnako ako v Číne a Thajsku, je teda typickou súčasťou indických a čínskych pokrmov.
Šťava z klíčkov mungo je - rovnako ako šťava z klíčkov ostatných potravín - enormne bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Samotné klíčky a šťavy z nich obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Šťava z klíčkov mungo je významným zdrojom niektorých minerálnych látok – najviac draslíka, vápnika a horčíka. Šťava je zdrojom aj nadpriemerného množstva purínov – ľudia postihnutí dnou by tak s touto informáciou mali počítať.
Šťava z mungo klíčkov sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>