Kurzy ATAC

Šťava z mungo klíčkov

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z mungo klíčkov

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

329 kcal

Energia kJ

1377 kJ

Bielkoviny

25 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (25 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (31.8 %) Sacharidy (63.5 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (0.6 %)

Mungo fazuľa je drobná strukovina olivovej farby. Jedná sa o semená rastliny Vigny zlaté. Pochádza z Indie, kde sa tiež najviac pestuje, rovnako ako v Číne a Thajsku, je teda typickou súčasťou indických a čínskych pokrmov.

Šťava z mungo klíčkov a zdravia

Šťava z klíčkov mungo je - rovnako ako šťava z klíčkov ostatných potravín - enormne bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Samotné klíčky a šťavy z nich obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Šťava z klíčkov mungo je významným zdrojom niektorých minerálnych látok – najviac draslíka, vápnika a horčíka. Šťava je zdrojom aj nadpriemerného množstva purínov – ľudia postihnutí dnou by tak s touto informáciou mali počítať.

Šťava z mungo klíčkov v kuchyni

Šťava z mungo klíčkov sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.