Kurzy ATAC

Šťava z mandarínky

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z mandarínky

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

61 kcal

Energia kJ

253 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

13 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (13 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.5 %) Sacharidy (90.1 %) Tuky (4.5 %) Vláknina (2 %)

Mandarínka je plod mandarínky obyčajnej (Citrus reticulata). Jedná sa o stromy nízkeho vzrastu, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je oranžová, plodina je typická pre tropické a subtropické oblasti.

Šťava z mandarínky a zdravie

Šťava z mandarínky je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a vitamín C. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy tak má vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z mandarínky v kuchyni

Šťava z mandarínky sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Šťavu z mandarínky je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.