Kurzy ATAC

Šťava z malín

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z malín

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

81 kcal

Energia kJ

336 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.4 %) Sacharidy (78.1 %) Tuky (9 %) Vláknina (2.5 %)

Maliny sú plody maliníka obyčajného (Rubus idaeus), botanicky blízko príbuzné ostružinám. Majú červenú farbu, ich chuť je sladká. Pôvodne pochádza z Európy a zvrní Ázie, vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.

Šťava z malín a zdravie

Šťava z malín je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík, v zaujímavom množstve je zastúpený aj vápnik. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Je bohatým zdrojom antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Šťava z malín má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z malin v kuchyni

Šťava z malín sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z malín je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.