Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
81 kcal
Energia kJ
336 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
1 g
Maliny sú plody maliníka obyčajného (Rubus idaeus), botanicky blízko príbuzné ostružinám. Majú červenú farbu, ich chuť je sladká. Pôvodne pochádza z Európy a zvrní Ázie, vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.
Šťava z malín je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík, v zaujímavom množstve je zastúpený aj vápnik. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Je bohatým zdrojom antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Šťava z malín má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Šťava z malín sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z malín je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>